PostHeaderIcon Propeller clock


A cikk egy speciális óra készítésének a leírását tartalmazza.

     Ez az óra számos formában és kivitelben megtalálható az interneten. Tehát az ötlet nem az enyém! Az eredeti (elsőként publikált leírás) Bob Blick -hez fűződik.
Sajnos sok oldalon nem szerepel magyar leírás, viszont Kaninjo lapja magyarnyelvű és ezt a változatot  építettem meg kisebb változtatásokkal.

     Az interneten több leírást is nézegettem, de azok többnyire valamiféle PC ventillátorral vannak szerelve. Az enyém aznban video olvasófej motorral. A tekercsek a ventilátor motornál szemmel látható helyen, annak külsején foglal helyet, én azonban a videó motor belsejében rejtettem el, ahol egyrészt védve van a külső mechanikai hatásoktól, másrészt esztétikusabb is látvány szempontjából.

Működése:
     Egy motorra egy kart szerelünk, amin sorban ledek vannak. Ezeket a ledeket forgás közben rendkívül pontosan időzítve kapcsolgatunk be és ki, jelen esetben PIC-el. Az emberi szem lassúságát kihasználva, állóképet láthatunk a "levegőben lebegni".

Kp010  Kp011  Kp012
 


A kapcsolás három fő részből áll:

  • Bázis
  • Propeller
  • Távszabályzó


De először ejtsünk néhany szót a mechanikáról:

Módosítás: ( 2013. szeptember 15. vasárnap, 14:32 )

 

     Mint már említettem, az én változatom videóból kiszerelt olvasó fej motorral megy. Ennek a belselyébe rejtettem el a tekercseket.

A tekercs szerepe:
     Egy légmagos tekercset kell elkészítenünk, ami arról gondoskodik, hogy a propeller (forgórész) áramellátását biztosítsa.

tekercs_01  tekercs_02  tekercs_03  tekercs_04  tekercs_05  tekercs_06

Felépítése:
     0,2 mm átmérőjű réz huzalból kell tekercselni a primer oldalnak 100 menetet, a szekunder oldalnak 150 menetet. Ilyen rézhuzalt leszedhetünk pl. hálózati trafóról. A primer és a szekunder tekercs közötti légrés lehetőleg minél kisebb legyen, de 1,5 mm-nél semmiképpen sem legyen több. A bázis PIC vezérli a primer tekercs feszültségét, és áramát. Ha kicsi áramot kap a tekercs, a propelleren hibásan fog működni a PIC. Pl. ha több lednek kell egyszerre világítani, a terhelés miatt leesik a feszültség és a PIC kikapcsol, majd újraindul. Ha túl nagy, akkor melegedni fog a tekercs, és leég. A propelleren is kárt tehet a túlfeszültség pl. a 15V-os zener tönkremegy, ez miatt a PIC is maradandó károsodást szenvedhet. A megfelelő feszültség és áram beállításához a bázis PIC programjában kell változtatni az arra vonatkozó értékeket. A mellékelt Hex-ben próbáltam egy aranyközép utat megtalálni, ez sok esetben megfelelőnek bizonyult.:

PR2Sleep            EQU    0x3D    ;kapcsolófrekvencia készenléti üzemmódban
PR2RUN             EQU    0x3D    ;kapcs.frek. normál üzemmódban
CCPR1LSleep    EQU    0x14     ;kiterjesztési tényező készenlétben
CCPR1LRUN     EQU    0x0D     ;kiterjesztési tényező normál üzemmódban

Módosítás: ( 2012. augusztus 10. péntek, 20:02 )

 

     A bázis több dologban is részt vesz.
Tápfeszültséget biztosít (a trafón keresztül), jelet ad a propeller szinkronizálásához a fordulatszám miatt, vezérli a motor be- és kikapcsolását, vezérlőjeleket fogad a távszabályzótól. Az LM2941 egy speciális stabilizátor IC. Ez az IC az én változatomban nincs benne, mivel a video motornak saját vezérlése van, amit a PIC egy tranzisztoron keresztül, ugyan azon a kimenetén kapcsol ki és be.

Letölthető fájlok:
 -a bázis panelterve: base.pcb
 
 -a pic-be égetendő kód: base.asm
                                         base.hex
 -és a távirányításhoz szükséges kiegészítés: keys.asm

bázis  bázis új

Módosítás: ( 2013. szeptember 15. vasárnap, 15:16 )

 


     A propeller rész nincs közvetlen elektromos kapcsolatban a bázissal, ezért a tápfeszültséget egy speciális trafón keresztül juttatja el a bázis. Ez, egy légmagos trafó ami 2 tekercsből áll. Egy külső álló (primer), és forgó tekercs (szekunder). A primer oldalt a bázison lévő FET kapcsolgatja méghozzá változó szélességű impulzusokkal. A szekunder oldalon ezáltal feszültség indukálódik, amit egyenirányítunk szűrünk, stabilizálunk.

     Amint az látható, egy mikrokontroller vezérli a ledeket 1-1 tranzisztoron keresztül. Az egyenirányítás után van kötve egy 15V/5W-os zener ami a keletkező (akár 50V-os) tüskéket vágja le, majd egy 1000uF/16V-os kondival puffereljük. A kontroller 20MHz-es kvarccal megy,a 2-es lábán kijövő 2,5KHz-es mérőjellel lehet pontosan beállítani az óra késését-sietését. A fototranzisztor a propeller forgását szinkronozza. Az infra vevő (TSOP17xx) pedig majd a beállításnál és funkció váltásnál fog szerepet játszani.

Letölthető fájlok:
 -a propeller panelterve: ----
 -a pic-be égetendő kód: ----
 -a távirányításhoz szükséges kiegészítés: keys.asm (ugyan az mint a bázisnál)
 -és a karakter kódok: chargen.asm

propeller  rtc propeller jó

A második képen egy óra és naptár chip-el és akkuval kiegészített változat található, ami áramszünet esetén sem felejti el a beállításokat.

Módosítás: ( 2013. szeptember 15. vasárnap, 15:26 )

 


     A propeller és a bázis a Philips által kifejlesztett RC-5 szabvány alapján kezeli a távszabályzó jeleit. Sok távszabályzó működik ezzel a szabvánnyal az újabbak közül. Egy tanítható távirányítót tudok ajánlani, az URC22B típusút, ami az AUX csatornán a 522-es kóddal minden funkciót tud vezérelni. Az itt található távirányító 16 gombbal rendelezik, mátrix bekötésben, de ez kevés az összes funkció eléréséhez. A rajzon látszik, hogy 5V-os stabIC-re is szükség volt, mert a PIC-nek 5V-os tápfesz kell.

távir kapcs  táv típus  táv egyben

Módosítás: ( 2013. szeptember 15. vasárnap, 15:08 )

 


BelépésLátogatók
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa7
mod_vvisit_counterTegnap8
mod_vvisit_counterA héten147
mod_vvisit_counterA múlt héten70
mod_vvisit_counterA hónapban352

IP címed: 54.80.103.120
 , 
Ma: 2018. ápr. 21.
Jelenlevők
Oldalainkat 5 vendég böngészi