PostHeaderIcon Fázissorrend ellenőrző

Olvasóink értékelése: / 11
ElégtelenKitűnő 

ell

Fázisfeszültség és fázissorrend ellenőrző készülék


       Egy háromfázisú csatlakozó bekötése után nem mindegy, hogy az arra kapcsolt motor forgásiránya megfelelő-e. Belátható, hogy a fordított forgásirány súlyos következményekkel, komoly meghibásodásokkal, balesetekkel járhat. A műszer segít abban, hogy villanyszereléskor a háromfázisú csatlakozókat helyesen kössük be, így a motort, vagy a motorokat, bármelyik dugaszolóaljzatra csatlakoztatva a helyes forgásirányt kapjuk.

       Erősáramú ismeretekkel és gyakorlattal nem rendelkező szakemberek figyelmébe ajánlom elsősorban a következő szerelési előírásokat: A háromfázisú elektromotorok forgási iránya függ az egyes fázisok bekötési sorrendjétől. Ha a motorhoz olyan áttétel, vagy egyébb mechanikai szerkezet csatlakozik, amely csak egy irányba foroghat, a próbajáratás előtt meg kell vizsgálni a háromfázisú feszültségforrás fázissorrendjét, és szükség esetén változtatni kell a bekötésen. A háromfázisú dugaszolóaljzatot úgy kell bekötni, hogy a csatlakozóhüvelyeket elölről nézve, az óramutató járási irányának megfelelően forgó mágneses megő álljon elő, vagyis a fázisok L1, L2, L3 sorrendben kövessék egymást.

       Megfelelő háromfázisú vizsgálóműszerrel előre meg lehet állapítani az adott háromfázisú rendszerben a várható forgásirányt próbajáratás és az esetleges hibás bekötésből származó károsodás veszélye nélkül. Mindez vonatkozik a hosszabbító kábelekre is. Ezeknél is meg kell arról győződni, hogy ha a motort a hosszabbítón keresztül kapcsoltuk a helyesen bekötött csatlakozójú hálózatra, akkor is a helyes irányba fog forogni, úgy mintha közvetlenül az eredeti dugaszolóaljzatba csatlakoztatnánk! A műszer fázisellenőrző LED-jei azt is megmutatják, hogy feszültség alatt van-e mindegyik fázisvezető, és nincs-e felcserélve nulla- és fázisvezeték. Fentieken túlmenően a szerelés során az egyes fázisok egyenletes terhelésének elosztásához is támpontul szolgálhat a műszer használata.

       A Rádiótechnika folyóirat 2006/02. számában megjelent 230 V-os hálózati fázisfeszültség és sorrendellenőrző eredeti kapcsolását a kapható alkatrészek méretei és biztonságos elhelyezése (kúszóáramutak és átívelés) miatt, illetve érdekében a kapcsolási rajzon látható módon megváltoztattam. Az elvi működést nem részletezem, mivel joggal feltételezhető, hogy a felhasználót nem érdekli a komplex számokkal, vagy a vektorábrákkal történő hosszadalmas leírás.

       Figyeljünk arra, hogy a fázisvezetők egymásközti, illetve a fázisvezetők és a nullavezető közötti távolság legalább 10 mm legyen!
A panel készülhet a mellékelt nyákrajz és beültetési rajz alaján is. A nyáklap mérete 82x108 mm.

dobozA készülék 36×115×90 mm külső méretű dobozba került beépítésre. Típusa: KM53B. Anyaga: fekete, hőre lágyuló ABS műanyag. A rögzítő füleket levágtam.

       Természetesen bármilyen megoldás lehetséges, de mindenképpen dobozban szerelve! Mindenféle elkészítési módnál tartsuk be az alábbiakat: A feszültség szempontjából kritikus bemeneti pontok köztes távolsága 12,5 mm! A bemenetek kialakításánál a dobozban az előírásoknak megfelelően rögzített (törésgátló, csavarodás, be- és kihúzás ellen védett!), dupla szigetelésű hajlékony, maximum 1 m hosszú vezetéket használjunk! A készülékbe legalább 630 V feszültségtűrésű kondenzátorokat építsünk be! A mintakészülékbe 1000 V-os kondenzátorok kerültek. Ezeket pl. a Conrad-ban lehet beszerezni:  MKP10 0,022µF 1000VDC

        A doboz feliratozása függ attól, ki milyen eljárásokat szeret, vagy tud használni. A mellékelt képen a különböző fázissorrendhez tartozó jelzésképek láthatók:

 Jelzsek1

Az egyes fázisfeszültségek és az üzemi nullavezető, és/vagy a PE védővezető meglétét a D4, D5, D6 sárga színű fényemittáló diódák (LED) jelzik. Helyes motor-forgásirány, tehát az óramutató járásával megegyező irányú forgó mágneses tér esetén a D15 zöld, az óramutató járásával ellentétes irányú forgó mágneses tér, vagyis helytelen motor-forgásirány esetén a D16 vörös fényemittáló dióda (LED) világít.

      alul  fenntrl  Kapcsolási rajz itt!

Itt pedig az új panelterv tölthető le!

 

Módosítás: ( 2014. november 13. csütörtök, 14:01 )

 


BelépésLátogatók
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa8
mod_vvisit_counterTegnap8
mod_vvisit_counterA héten148
mod_vvisit_counterA múlt héten70
mod_vvisit_counterA hónapban353

IP címed: 54.80.103.120
 , 
Ma: 2018. ápr. 21.
Jelenlevők
Oldalainkat 6 vendég böngészi